Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. hodina Nářadí a náčiní pro domácnost – nože

26. 11. 2008

24. hodina Nářadí a náčiní pro domácnost – nože

 

Kapesní nože

 

Charakteristickým znakem je, že jsou zavírací, vyrábějí se v mnoha druzích a variantách, čepele jsou z nerezavějící oceli, jsou trvanlivé a mají pěkný vzhled.

Střenky nožů bývají z téhož materiálu jako čepel a to buď hladké nebo zdobené rytým vzorem. Střenky mohou být i z jiných materiálů, jako např. ze dřeva, parohoviny či plastu.

 

Nože se dále rozdělují podle počtu dílů a celkové vybavenosti:¨

nože dvoudílné - se dvěma čepelemi

nože dámské – jejich délka v uzavřeném stavu je menší než 8 cm

třídílné nože

čtyřdílné nože

vícedílné nože - od 6  do 20 dílů

lovecké nože – střenka je většinou z paroží, nebo imitace parohoviny a ze dřeva

 

Kuchyňské nože

 

Jsou lisovány z nerezavějící oceli, čepele jsou broušené, kalené. Střenky jsou dnes většinou z plastu s protiskluzovou úpravou nebo z tvrdého dřeva. Tvary čepelí se stále vyvíjejí a zdokonalují.

 

Nejdůležitější druhy kuchyňských nožů

 

nože středošpičaté – k řezání masa

nože s klopenou špičkou – k loupání a krájení zeleniny

nože vyosené

nože duté broušené – ostří je po obou stranách v pruhu asi 3mm širokém dutě vybroušeno

pilky – ke krájení měkkého pečiva

nože špikovací

nože na dorty

 

Nože řeznické

 

Vyrábějí se jak z uhlíkové, tak z nerezavějící oceli i ostatních moderních materiálů

Druhy:

nože píchací

nože vykošťovací

nože vyřezávací

nože špalkové

kruponové

 

Nože lovecké

 

Druhy:

Zavazáky – jsou pevné nože, mají mírně prohnutou rukojeť, úzkou špičatou čepel, která je vysoce leštěna

Zavírací lovecké nože – nejčastěji bývají šestidílné

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA