24. hodina Nářadí a náčiní pro domácnost – nože
24. hodina Nářadí a náčiní pro domácnost – nože
Kapesní nože
Charakteristickým znakem je, že jsou zavírací, vyrábějí se v mnoha druzích a variantách, čepele jsou z nerezavějící oceli, jsou trvanlivé a mají pěkný vzhled.
Střenky nožů bývají z téhož materiálu jako čepel a to buď hladké nebo zdobené rytým vzorem. Střenky mohou být i z jiných materiálů, jako např. ze dřeva, parohoviny či plastu.
Nože se dále rozdělují podle počtu dílů a celkové vybavenosti:¨
nože dvoudílné - se dvěma čepelemi
nože dámské – jejich délka v uzavřeném stavu je menší než
třídílné nože
čtyřdílné nože
vícedílné nože - od 6 do 20 dílů
lovecké nože – střenka je většinou z paroží, nebo imitace parohoviny a ze dřeva
Kuchyňské nože
Jsou lisovány z nerezavějící oceli, čepele jsou broušené, kalené. Střenky jsou dnes většinou z plastu s protiskluzovou úpravou nebo z tvrdého dřeva. Tvary čepelí se stále vyvíjejí a zdokonalují.
Nejdůležitější druhy kuchyňských nožů
nože středošpičaté – k řezání masa
nože s klopenou špičkou – k loupání a krájení zeleniny
nože vyosené
nože duté broušené – ostří je po obou stranách v pruhu asi 3mm širokém dutě vybroušeno
pilky – ke krájení měkkého pečiva
nože špikovací
nože na dorty
Nože řeznické
Vyrábějí se jak z uhlíkové, tak z nerezavějící oceli i ostatních moderních materiálů
Druhy:
nože píchací
nože vykošťovací
nože vyřezávací
nože špalkové
kruponové
Nože lovecké
Druhy:
Zavazáky – jsou pevné nože, mají mírně prohnutou rukojeť, úzkou špičatou čepel, která je vysoce leštěna
Zavírací lovecké nože – nejčastěji bývají šestidílné