Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. Nápoje

24. 3. 2007

19. Nápoje

NEALKOHOLICKÉ  NÁPOJE

- jsou nepostradatelnou součástí denní výživy, doplňují nezbytnou dávku vody, slouží k osvěžení a uhašení žízně. Některé obsahují CO2, který podporuje vylučování trávicích šťáv a má osvěžující funkci.

Minerální vody – vyvěrají ze země a obsahují rozpuštěné nerostné látky a plyny.

Z tržního hlediska se dělí :

1)       léčivé – velké množství nerostných látek, chuť není lahodná – Šaratice, Mlýnský pramen

2)       stolní – malé množství nerostných látek, některé se obohacují sirupem s ovocnou příchutí – Ida, Poděbradka, Mattoni

Sodová voda – pitná zdravotně nezávadná voda, obohacená CO2

Pitná voda – pramenitá voda z hlubokých vrtů pod hygienickým dozorem.

Limonády – šumivé nápoje ze sodovky a limonádového sirupu

a)       ovocné limonády – z ovocných sirupů

b)       tresťové limonády – obsahují příchuť a barvivo

c)       speciální limonády – obsahují výtažky bylin, kofein, chinin

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Alkohol se velmi rychle dostává do krevního oběhu, působí na všechny orgány těla a na nervovou soustavu. Větší množství působí nevhodně na celkový zdravotní stav, pravidelným užíváním zvyká návyk, v zákonu o boji proti alkoholismu pro prodejny vyplívá:

Alkoholické nápoje se nesmějí prodávat dětem do 18 let, podnapilým osobám, řidičům.

Pivo – nedokončený alkoholický nápoj. Suroviny: slad, chmel, voda, pivovarnické kvasnice

                Druhy piva: výčepní – 8% a 10% množství

                                        ležákové – 11% a 12% - dokvašuje až tři měsíce ( Prazdroj, Budvar)

                                speciální – 13% - flekovské

                                               - 18% - Senátor

Vady piva: kvasničný zákal – pivo je neprodejné

                

Víno – alkoholický nápoj získaný kvašením šťávy z bobulí vinné révy.

        - přírodní vína – bílá

                               - červená

                                      - růžová

- odrůdová vína jsou vyrobena z určité odrůdy vinné révy např. ryzlink vlašský, rýnský, Müller Thurgau, Savignon, Frankovka

- známková vína – jsou vyrobena v určitých závodech a mají chráněnou značku např. Ludmila, Dalibor, Kleopatra, Cechovní pohár

- dezertní vína – jsou vyrobena z přírodních vín, cukrů, lihů. S přísadou výluhů, koření a bylin jsou dezertní kořeněná vína – Vermuty

- šumivá vína – jsou nasycena CO2, vyrábějí se z jakostních vín, u kterých znova musí proběhnout kvašení.

Vady vína: zákaly, druhotné kvašení, octovatění

Lihoviny – jsou alkoholické nápoje s obsahem etylalkoholu nad 22%. Podle způsobu výroby, obsahu cukru a dalších přísad se rozdělují:

1)       pravé destiláty, ušlechtilé, pálenky – vyrábějí se destilací z kvašeného ovoce, obilí, vína: slivovice, meruňkovice, whisky, koňak – brandy, starorežná

2)       řezané destiláty – vznikají mícháním pravého destilátu a pitného lihu v určitém poměru 1:1, 1:3

jemná slivovice, brandy xx

3)       značkové lihoviny- vyrábějí se podle speciálních receptur z lihu, destilátů, cukru,                          

výluhů, ovoce, koření, bylin

             - neslazené – stará myslivecká

             - slazené – ovocné Griotka

                           - bylinné – žaludeční Becherovka

4)       konzumní lihoviny – vznikají mícháním lihu, vody, barviv a trestí, cukru

- neslazené – tuzemský rum, výčepní vodka

- slazené – likéry – meruňkový, peprmintový

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA