19. Nápoje
19. Nápoje NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE
- jsou nepostradatelnou součástí denní výživy, doplňují nezbytnou dávku vody, slouží k osvěžení a uhašení žízně. Některé obsahují CO2, který podporuje vylučování trávicích šťáv a má osvěžující funkci.
Minerální vody – vyvěrají ze země a obsahují rozpuštěné nerostné látky a plyny.
Z tržního hlediska se dělí :
1) léčivé – velké množství nerostných látek, chuť není lahodná – Šaratice, Mlýnský pramen
2) stolní – malé množství nerostných látek, některé se obohacují sirupem s ovocnou příchutí – Ida, Poděbradka, Mattoni
Sodová voda – pitná zdravotně nezávadná voda, obohacená CO2
Pitná voda – pramenitá voda z hlubokých vrtů pod hygienickým dozorem.
Limonády – šumivé nápoje ze sodovky a limonádového sirupu
a) ovocné limonády – z ovocných sirupů
b) tresťové limonády – obsahují příchuť a barvivo
c) speciální limonády – obsahují výtažky bylin, kofein, chinin
ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
Alkohol se velmi rychle dostává do krevního oběhu, působí na všechny orgány těla a na nervovou soustavu. Větší množství působí nevhodně na celkový zdravotní stav, pravidelným užíváním zvyká návyk, v zákonu o boji proti alkoholismu pro prodejny vyplívá:
Alkoholické nápoje se nesmějí prodávat dětem do 18 let, podnapilým osobám, řidičům.
Pivo – nedokončený alkoholický nápoj. Suroviny: slad, chmel, voda, pivovarnické kvasnice
Druhy piva: výčepní – 8% a 10% množství
ležákové – 11% a 12% - dokvašuje až tři měsíce ( Prazdroj, Budvar)
speciální – 13% - flekovské
- 18% - Senátor
Vady piva: kvasničný zákal – pivo je neprodejné
Víno – alkoholický nápoj získaný kvašením šťávy z bobulí vinné révy.
- přírodní vína – bílá
- červená
- růžová
- odrůdová vína jsou vyrobena z určité odrůdy vinné révy např. ryzlink vlašský, rýnský, Müller Thurgau, Savignon, Frankovka
- známková vína – jsou vyrobena v určitých závodech a mají chráněnou značku např. Ludmila, Dalibor, Kleopatra, Cechovní pohár
- dezertní vína – jsou vyrobena z přírodních vín, cukrů, lihů. S přísadou výluhů, koření a bylin jsou dezertní kořeněná vína – Vermuty
- šumivá vína – jsou nasycena CO2, vyrábějí se z jakostních vín, u kterých znova musí proběhnout kvašení.
Vady vína: zákaly, druhotné kvašení, octovatění
Lihoviny – jsou alkoholické nápoje s obsahem etylalkoholu nad 22%. Podle způsobu výroby, obsahu cukru a dalších přísad se rozdělují:
1) pravé destiláty, ušlechtilé, pálenky – vyrábějí se destilací z kvašeného ovoce, obilí, vína: slivovice, meruňkovice, whisky, koňak – brandy, starorežná
2) řezané destiláty – vznikají mícháním pravého destilátu a pitného lihu v určitém poměru 1:1, 1:3
jemná slivovice, brandy xx
3) značkové lihoviny- vyrábějí se podle speciálních receptur z lihu, destilátů, cukru,
výluhů, ovoce, koření, bylin
- neslazené – stará myslivecká
- slazené – ovocné Griotka
- bylinné – žaludeční Becherovka
4) konzumní lihoviny – vznikají mícháním lihu, vody, barviv a trestí, cukru
- neslazené – tuzemský rum, výčepní vodka
- slazené – likéry – meruňkový, peprmintový
- jsou nepostradatelnou součástí denní výživy, doplňují nezbytnou dávku vody, slouží k osvěžení a uhašení žízně. Některé obsahují CO2, který podporuje vylučování trávicích šťáv a má osvěžující funkci.
Minerální vody – vyvěrají ze země a obsahují rozpuštěné nerostné látky a plyny.
Z tržního hlediska se dělí :
1) léčivé – velké množství nerostných látek, chuť není lahodná – Šaratice, Mlýnský pramen
2) stolní – malé množství nerostných látek, některé se obohacují sirupem s ovocnou příchutí – Ida, Poděbradka, Mattoni
Sodová voda – pitná zdravotně nezávadná voda, obohacená CO2
Pitná voda – pramenitá voda z hlubokých vrtů pod hygienickým dozorem.
Limonády – šumivé nápoje ze sodovky a limonádového sirupu
a) ovocné limonády – z ovocných sirupů
b) tresťové limonády – obsahují příchuť a barvivo
c) speciální limonády – obsahují výtažky bylin, kofein, chinin