Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. Čokoláda, čokoládové a nečokoládové cukrovinky

24. 3. 2007

20. Čokoláda, čokoládové a nečokoládové cukrovinky

Čokoláda:

Čokoláda má vysokou kalorickou hodnotu a je bohatým zdrojem energie. Základní suroviny jsou - cukr, kakaové máslo, mléko, smetana, odlučovací prostředky, jádroviny.

Výroba:

1) Mícháním základní směsi

2)Huštěním směsi

V melanžéru , kde vzniká pastovitá hmota která se na válcovitých stolicích pod vysokým tlakem roztírá.

3)Konšováním

Konše jsou díže, v nichž se čokoládová hmota zpracovává na ještě jemnější.Za stálého míchám se hmota zahřívá až na 90°C a vhání se do hmoty vzduch.Hmota se chladí, lije do nahřátých forem a setřásáním se zbavuje vzduchových bublin.

Druhy čokolády:

Tabulková; s kusovými přísadami; plněné čokolády; čokoládové pastilky; čokoládové sety.

Vady

Vzduchové bubliny; porušení obalu; žluknutí; deformace.

Skladování:

Chladné suché prostory, ochrana před sluncem a živočišnými škůdci, správná manipulace.

Čokoládové cukrovinky:

Význam ve výživě:

Vysoká kalorická hodnota, zdroj energie.

Suroviny:

Kakaový prášek; cukr; mléko; smetana; tuk; přísady; jádroviny; ovoce.

Druhy:

Poleva; plněné čokoládové tyčinky a tabulky; formované cukrovinky; máčené cukrovinky; čokoládové dražé; nugáty;

 čokoládové pochoutky:

!!! Jsou cukrovinky s nejnižším obsahem kakaa, proto nesmí být označována jako čokoláda!!!

Čokoládové dezerty - Bonboniéry:

Jsou běžné, značkové (výběrové) a dezertní směsi.

Sezónní čokoládové cukrovinky;

Figurky (velikonoční, vánoční)

Vánoční kolekce

Čokoládové cukrovinky s hračkou

Čokoládové krémy s hračkou

Vady;

Odřený povrch; vzduchové bubliny; vytékající náplň; šedivý povrch; palčivá chuť; nažluklá jádrovina.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA