Jdi na obsah Jdi na menu
 


40. hodina Přírodní kožešiny

28. 8. 2007

40. hodina Přírodní kožešiny

Zpracování přírodních kožešin

Surové kožešinové kožky získané stahováním kůže zvířat po porážce nebo usmrcených při lovu se nejprve konzervují (například sušením, solením, kvašením, mrazením nebo piklováním) a potom se v prvovýrobě upravují tzv. vyděláváním. Vydělávání kožešin zahrnuje tři hlavní operace: námok (nasycování řemene kožky vodou a příprava kožek k dalším fyzikálně-chemickým procesům při činění), mízdření (důkladné odstranění veškerého podkožního vaziva a zbytků masa) a činění (přetváření rozmáčené kožky ve vyčiněnou kožešinu).

Vyčiňování kožek se provádí různými způsoby, nejčastěji piklováním (pomocí směsí chloridu sodného a kyselin), kvašením (například ušlechtilé druhy jehnětin, zejména perziány), aldehydy (pomocí formaldehydu), chromočiněním nebo jirchářsky (zejména kozinky a skopovice). Vyděláváním kožešinových kožek se získává vyčiněná a upravená přírodní kožešina.

Konečná úprava přírodních kožešin se provádí pomocí různých operací, kterými se vytvářejí konečné vlastnosti a vzhled vyčiněné kožešiny. Za tímto účelem se provádí tenčení řemene, mazání, sušení, odtučňování, vlhčení, tříbení a vytřepávání kožešin.

Zušlechťování se provádí různými způsoby, například odbarvováním nebo přibarvováním srsti, barvením na módní odstíny, broušením řemene (nejčastěji u jehnětin a skopovic určených na velur). U některých kožešin se odstraňují nevzhledné pesíky, a to ručním nebo strojovým vytrháváním i s kořínky (tzv. rupování) nebo na stroji, který odstřihuje pesíky těsně u řemene, bez poškození podsady (tzv. epilování). Imitace vzácnějších druhů se dociluje filmovým tiskem.

Přírodní i barvené a dále různě upravené a zušlechtěné kožešiny se třídí pro kožešinovou konfekci, v níž se zpracovávají na kožichy a různé součásti oděvů.

Hodnocení kožešin

Při hodnocení kožešin i kožešinových výrobků se posuzují zejména:

-  vnější a geometrické vlastnosti (stanoví se subjektivně): hustota srsti a omak, délka a výška srsti, tvar srsti, délka a tloušťka chlupů;

-  fyzikální a mechanické vlastnosti (stanoví se objektivně): lesk chlupů a srsti, plstivost srsti, pružnost chlupu a srsti, tepelná izolačnost (hřejivost), elektrická vodivost srsti, pevnost řemene v tahu a hmotnost kožešiny.

Součástí hodnocení kožešin je také módnost a stupeň vzácnosti výskytu zvířete (vzácnost výskytu někdy převyšuje vlastní užitné vlastnosti kožešiny, jako například u činčily, sobola a mořské vydry).

Kožešinová konfekce se hodnotí podle vzhledu, střihu, barvy a tvaru. Při přejímce se jednotlivé výrobky pečlivě kontrolují při denním rozptýleném světle, přičemž jsou rozloženy na stole nebo oblečeny na figuríně. Materiál (kožešina) se prohlíží pouhým okem. Tvary a rozměry se kontrolují měřítkem a porovnávají se s referenčním vzorkem. Tolerované vady se posuzují s přihlédnutím k místu výskytu (viditelná, méně viditelná, skrytá místa).

Životnost kožešin

Zvláštním ukazatelem jakosti kožešin je jejich životnost, kterou ovlivňuje řada faktorů, zejména vlastnosti srsti (hustota, línání, lámavost, plstivost, stálobarevnost na světle) a vhodnost řemene. Životnost je ovlivňována i způsobem chemického zušlechtění a přímým působením světla (vybarvení srsti trpí přímým působením slunečních paprsků a dochází k tzv. vyrudnutí barev).

Pro posuzování životnosti přírodních kožešin se používá tabulka tzv. poměrné trvanlivosti jednotlivých kožešin (trvanlivost je vyjádřena v procentech) vyplývající ze srovnání s trvanlivostí kožešiny mořské vydry (viz následující příklady):

100 %: vydra mořská (kálán);

95 %: vydra severoamerická, rosomák;

90 %: bobr, vydra říční;

70 až 80 %: perzián (karakul) barvený, sealskin, norek, medvěd, leopard;

60 až 70 %: skopovice nutrofix, levhart, kuna lesní, sobol, mýval, tuleň;

50 až 60 %: jehnětina přírodní, jehnětina velur, skopovice přírodní, kuna skalní, liška červená, skunk, svišť, pes mongolský;

40 až 50 %: hranostaj, bizam přírodní, liška polární, stříbrná a platinová, vačice, jezevec, tchoř;

30 až 40 %: králičina, sysel, kočka domácí, popelka, křeček; 20 až 30 %: králík divoký, kočka divoká, kozinka, astrachán barvený, veverka; 10 až 20 %: činčila; O až 10 %: krtek, zajíc.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA