Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skořice

5. 8. 2009

Skořice

Skořice patří nepochybně mezi nejznámější koření na celém světě. Je to prastaré koření pocházející z Asie s několika tisíciletou tradicí. Existují zmínky z oblasti čínského léčitelství staré více než 4000 let. Tato magická rostlina byla známá také i v Řecku. Skořice jak ji známe dnes se získává z kůry stromu dorůstajícího do výšky až 10metrů. Pěstuje se na Cejlonu, v Číně, na Jávě a v dalších tropických oblastech. Nejkvalitnější surovinu poskytují stromy osmileté, anebo starší.

Skořice je vlastně usušená kůra stromu - skořicovníku. Nejznámější jsou 2 druhy skořicovníků - skořicovník cejlonský (je považován za kvalitnější, kůra vytváří typické "svitky") a skořicovník čínský. Vůni a chuť skořici vytváří především silice, hlavně aldehyd, eugenol, třísloviny i další složky. Pro vysoký obsah těchto látek se skořice hojně používá v léčitelství i v kosmetice.

Plody skořicovníku se sklízí těsně po odkvětu a suší na přímém slunci nebo uměle vytvořené teplotě dosahující 40°C. Charakteristické ruličky jsou kůrou z prutů skořicovníku, která se po sloupnutí a dvoudenním sušení stočí dovnitř.

Dlouhou dobu nebyla skořice používaná jako koření, ale jako léčivá rostlina nebo k rituálním účelům. Bylo obtížné ji obstarat, protože byla velmi drahá. V antickém Řecku byla oblíbeným prostředkem na hojení ran, protože má výrazné antimikrobiální účinky. V ranném středověku se využívala při nachlazení, teplotě, trávicích obtížích a poruchách menstruace. Teprve v pozdním středověku začala být známa jako koření. Oblíbenost skořice jako koření na začátku novověku vytlačila její léčebné vlastnosti z povědomí obyvatel, ale nikoliv ze zkušenosti lékárníků.

V Asii se skořice tradičně používá pro zahřátí těla, přidává se za tímto účelem hlavně do bylinných čajů. Mnozí z nás si jistě oblíbili skořici jako součást tzv. zimních čajů pro zahřátí, kde ji často najdeme v kombinaci např. s jablkem nebo pomerančem. A co teprve "svařák", víno svařené s hřebíčkem a skořicí, nejspolehlivější pomocník proti prochladnutí lyžařů a tuláků zimní krajinou...

Látky obsažené ve skořici nás opravdu dokáží vnitřně zahřát a rozproudit krev v našich žilách. Mají celkově povzbuzující účinek na naše tělo i mysl, zahánějí chmury, zlepšují náladu a působí jako přírodní afrodiziakum.

Skořice podporuje chuť k jídlu a má celkově velmi příznivý vliv na naše zažívání, pomáhá léčit průjmová onemocnění a působí i proti nadýmání.

Pro své dezinfekční a antibiotické účinky a schopnost prohřátí organismu je účinná také při léčbě nachlazení, kdy ji nejlépe přidáváme do bylinkových čajů. V Asii se také tradičně předepisuje pro léčbu onemocnění močových cest.

Ženám se skořice doporučuje především pro svou schopnost napravovat poruchy menstruace, snížit její bolestivost a upravit pravidelnost. Při klimakteriu skořice pomáhá omezit nepříjemné průvodní potíže.

Podle posledních výzkumů byl prokázán účinek skořice při léčbě cukrovky, kdy užívání skořicových výtažků či skořice samotné úspěšně snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Stejně tak snižuje i hladinu cholesterolu v krvi.

Skořice je také významný antioxidant, chrání naše tělo před volnými radikály a čistí krev.

Skořici můžeme užívat vnitřně buď výše jmenovaným přidáním do čajové směsi, či přidáním do vhodného jídla. Vyrábí se z ní ale také alkoholové tinktury, sirupy či oleje.

U celé či drcené skořice by denní dávka neměla přesáhnout 2 - 4g, u výtažků a olejů je třeba brát zřetel na sílu výrobků (viz příbalový leták).

Pro vnější aplikaci používáme skořicových výtažků především ve formě masážních olejů a tělových krémů. Aplikují se k úlevě při bolesti svalů, při svalových křečích, na revmatické bolesti kloubů a celkovému prohřátí a regeneraci tkání. Účinné látky také pomáhají s urychlením metabolismu v buňkách a zrychlením látkové výměny, čehož se v posledních letech hojně využívá k odstraňování celulitidy.

Pro své dezinfekční a antibiotické účinky se výtažky skořice přidávají i do ústních vod, léčí zánětlivá onemocnění dásní.

Skořice je v podstatě jeden z nejuniverzálnějších léků s mimořádným spektrem účinků. Nedoporučuje se ve větším množství těhotným ženám. Může také způsobit alergickou reakci.


Recepty:

Skořicový zábal

Ingredience: Větší množství bílého tučného jogurtu, pár kapek olivového oleje,  5 lžic skořice, fólii nebo rozstříhané mikrotenové sáčky, deku, hodinku pro sebe.

Postup připravy: Jogurt smícháme se skořicí, zakápněme olejem a promícháme. Směs aplikujeme na pokožku hlavně na stehna, boky a bříško. Poté zabalíme do folie, přikryjeme dekou a hodinku relaxujeme.

Domácí punč

Ingredience: Potřebujeme 0,5 l červeného vína, 1 dcl višňovky (nebo rumu), 1 balení vanilkového cukru, šťáva ze dvou pomerančů (nebo přibližně stejné množství kompotové šťávy), 3 hřebíčky, 1 celá skořice. 

Postup připravy: Přivedeme šťávu z ovoce a vanilkový cukr do varu, přidáme višňovku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme. Směs se nesmí vařit. Dosladíme podle chuti.

Pohár zamilovaných

Ingredience: 1 láhev červeného vína, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče, 2-3 svitky skořicové kůry, 6 hřebíčků, med nebo nerafinovaný cukr pro ochucení

Postup připravy: ve větším hrnci smícháme víno a šťávu z citrusů, přidáme koření, necháme krátce přejít varem, odstavíme z vařiče a podle chuti osladíme .. podáváme horké.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA