Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sezam

5. 8. 2009

Sezam

Sezamové semena je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Velmi vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je prospěšný k prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Vysoký obsah vitaminu B1 a B3, hořčíku, fosforu je prospěšný na nervy. Jsou prospěšná pro sportovce, studující i těžce pracující. Jsou nepostradatelná spolu se slunečnicí při léčbě nemocech srdce a cévního oběhu. Zvyšují imunitu a zlepšují látkovou přeměnu. Jsou prospěšné pro těhotné a kojící ženy. Sezam, slunečnice, lískové ořechy, sója, pšenice nahradí používání masa. Doporučujeme nakupovat hlavně neloupaná semínka, jež obsahují podstatně více látek.

Mezi jeho léčivé účinky patří:

  • Doplňování " esence ledvin ", její dostatek ovlivňuje kvalitu kostní tkáně (pomoc při osteoporóze), tvorbu krve (chudokrevnost), plodnost (zvýšení množství a kvality spermií). Protože podle TČM jsou vlasy "zbytkem ledvin" a uši jejich vývodem, tak dostatek "esence ledvin" ovlivňuje kvalitu vlasového porostu a sluchu.
  • Další vlastností sezamu je " zvlhčující" efekt. Znamená to, že je ho možné úspěšně použít v prevenci a léčbě zácpy způsobené suchostí a horkostí v tlustém střevě a také při léčbě suchého kašle.
  • Sezam by měl být častým doplňkem výživy u žen v menopauze, projevující se návaly horka a pocení, nespavostí, bušením srdce, slabostí…, které jsou způsobené vyčerpáním jinové (vyživující, chladivé) složky jater a ledvin.
  • U žen s předčasnou a silnou menstruací způsobenou "horkem v krvi" z oslabení "jinu" ledvin a jater může být pravidelná konzumace sezamu skvělým doplňkem další léčby.
  • Pro jeho "chladivý" účinek by ho měli konzumovat také lidé "horkokrevní" - nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám.
  • Zevně se sezamový olej užívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek.
  • Život prodlužující účinek. Podle dávných tradic čínské medicíny když dojde k vyčerpání "esence ledvin", tak lidský život je u svého konce a sezam, jak je známo esenci doplňuje…

Složení:

Obsahuje tyto nejdůležitější látky : 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny. Minerální složení ukazuje na sezam jako skvělou multiminerální potravinu (složení na 100g) : vápník - 500 až 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.

Toto složení ho předurčuje k prevenci a léčbě mnohých nemocí například:

  • Vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám.
  • Pro vysoký obsah železa je vhodný pro ženy a při chudokrevnosti.
  • Vysoký obsah vitaminů skupiny B a hořčíku s fosforem z něho dělají lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující.
  • Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév.
  • Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus.
  • Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.
  • Sezamové mléko může nahradit mléko kravské u lidí s nesnášenlivostí laktózy.

Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.


Recepty:

Kuřecí stehna v sezamu

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 4 lžíce másla, 4 lžíce sójové omáčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžička ostré hořčice, 1 lžička sušeného estragonu, 100 g sezamu.

Postup přípravy: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Rozehřejeme máslo, poté je sejmeme z ohně a vmícháme sójovou omáčku, hořčici a estragon. Marinádou stehna ze všech stran potřeme a necháme ji asi 2 hodiny působit. Stehna poklademe kůží nahoru na rošt. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 35 minut. Asi 10 minut před koncem tepelné úpravy obalíme stehna v sezamu. Pečeme dokud sezam nezezlátne. Stehna rozdělíme na talíře a podáváme. Chutnou přílohou jsou smažené hranolky a míchaný salát s jogurtovou zálivkou.

Bramborové krokety se sezamem

Ingredience: 500 g vařených brambor, 2 vejce, 50 g másla, 50 g strouhanky, 50 g škrobové moučky, 100 g sezamového semínka, bílý pepř, sůl.

Postup přípravy: Oloupané studené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, pepř, část sezamového semínka, škrobu a vejce. Rychle zpracujeme v těsto. Vlhkou rukou tvoříme kuličky, které obalujeme v prosáté strouhance se sezamovým semínkem a škrobem. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme máslem a zvolna pečeme do křupava nebo smažíme na oleji. Hodí se jako příloha k dušené zelenině nebo všem druhům pečeným mas.

Šmakoun se sezamem

Ingredience: jeden kousek šmakouna (proteinový plátek), bílek (nebo celé vejce, ale na 1 porci ho celé nevyužijeme), sezam, bylinková sůl, vařená brokolice (nebo jiná oblíbená zelenina), porce brambor.

Postup přípravy: Brambory omyjeme (i se slupkou), nakrájíme na čtvrtiny či osminky, rozložíme na plech s pečícím papírem a pečeme dle druhu brambor asi 1/2 hodiny, dokud se slupka brambor nenafoukne. Bílek rozšleháme se solí (event. s bylinkami). Plátek šmakouna potáhneme bílkem a obalíme v sezamu. Pečeme na pečícím papíru dokud sezam nezrůžoví. Do bílku možno přidat trochu strouhaného sýru. Podáváme s pečenými brambory a na skus uvařenou brokolicí, event. s čerstvou zeleninou nakrájenou na kousky.

Špízy v sezamové krustě

Ingredience: kuřecí prsa, kuřecí játra dle strávníků, cibule, sůl, pepř, olej, grilovací koření, husté palačinkové těsto (polohrubá mouka, mléko, vejce), hrst sezamových semínek a bazalky, kdo má rád pikantní, může přidat do těsta lžičku chilli omáčky.

Postup přípravy: Prsa a játra nakrájíme na větší kostky, které pomažeme důkladně olejem a okořeníme solí pepřem a grilovacím kořením. Cibuli povaříme 5 minut ve vroucí vodě. Vyjmeme a nakrájíme na měsíčky. Na jehlu nebo špejli, kterou nejdříve namočíme, napichujeme střídavě kuřecí prsa, cibuli, játra, cibuli - poté špízy obalíme v těstíčku, do kterého jsme přidali sezamové semínko a bazalku popř. chilli omáčku. Pečeme zvolna cca 20 minut.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA