Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rajské jablko

5. 8. 2009

Rajské jablko

Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. Století. Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou  různých velikostí, tvar a barev.

Rajče patří do čeledi lilkovitých, stejně tak jako například lilek, paprika nebo brambory. Je to dvouděložná jednoletá rostlina, která může dorůst do výšky až čtyř metrů. Tomata, jak se rajským jablíčkům také říká, jsou dostupné po celý rok a od června do října je můžeme také sklízet i na našich zahrádkách.

Po celém světě existuje více než dvě stovky odrůd nejrůznějších tvarů, barevných kombinací a dokonce i chutí. V Asii jsou například oblíbená rajčata růžová, sladší než červená. Existují také rajčata bílá (odrůda White Beauty), černá (v odstínech od čokolády po saze podle míry zralosti), oranžová nebo zelená. V USA vypěstovali rajče dokonce i s modrým zabarvením. Jiné druhy vynikají neobvyklým tvarem nebo strukturou slupky. Americké rajče Beefsteak už svým názvem naznačuje, že se barvou a texturou podobá syrovému hovězímu masu. Broskvové rajče má slupku porostlou jemnými chloupky, Morelle de Balbis je zase uzavřené do trnitého oplodí podobně jako kaštan.

Tato zelenina má nízkou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále pak  niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu, právě proto jsou nedozrálá rajčata na tuto látku poměrně chudá. Dále se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Účinky na organismus:

  • podporují tvorbu hemoglobinu
  • pomáhají revmatikům a diabetikům
  • působí preventivně proti infekcím
  • starají se o zdravou pokožku
  • zlepšují náladu
  • podporují spánek
  • posilují srdce
  • povzbuzují tvorbu hormonů
  • odstraňují zácpu
  • chrání sliznice v celém těle
  • chrání proti rakovině prostaty

Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích. Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve přelijeme horkou vodou a pak slupku snadno stáhneme.

Vědecké studie ukázaly, že riziko vzniku rakoviny prostaty je o plnou jednu třetinu nižší u těch mužů, kteří pravidelně konzumují rajská jablka nebo rajský protlak či kečup ve srovnání s těmi, kdo tyto pokrmy nejedí. Muži, kteří konzumují desetkrát či vícekrát za týden nějaký produkt z rajčat, měli signifikantně nižší výskyt - 0 34 procent - vysoce zhoubných, invazivních rakovin prostaty ve srovnání s těmi, kdo jedli produkty z rajčat pouze dvakrát týdně.

Důvodem je zřejmě vysoká hladina antioxidantů v rajčatech. Byla v nich zjištěna substance lykopen, která zřetelně zpomaluje stárnutí prostatických buněk, a tím oddaluje vznik rakoviny. Lykopen je jedním z řady karotenoidů, známých svými antioxidačními vlastnostmi. Jejich základní funkcí je napojovat se na volné radikály tak, že mohou být následně zneškodněny a vyplaveny z organismu. Zamezují tak jejich negativnímu účinku ve smyslu poškození buněk a buněčných chromozomů.

Rajčata můžeme používat čerstvá jako zeleninovou oblohu, na zdobení chlebíčků a obložených mís. Rajče je vhodné do zeleninových salátů, k tepelné úpravě, na přípravu čalamád nebo třeba domácího kečupu. Můžeme jej použít na přípravu omáček, do zapékaných pokrmů, k plnění a gratinování. Využít jej můžeme také například k přípravě zeleninových koktejlů či do polévek. Čím dál častěji se v obchodě setkáváme s rajčaty sterilovanými, v oleji s různými přídavky např. s feferonkami, s houbami. Připravit si můžeme z rajčat také domácí rajský protlak, určený k dalšímu použití jako přídavek do omáček.


Varování
Nezralé (zelené) plody rajčat obsahují nebezpečný alkaloid solanin, který po nadměrném požití dráždí nervovou soustavu, způsobuje rozpad červených krvinek, případně obrnu dechového centra. Solanin však při zrání z rajčat úplně zmizí a na zralých rajčátkách si už můžeme jen pochutnávat a nechat působit jejich pozitivní účinky.


Tip
Pokud chceme před přípravou pokrmu rajčata nejprve oloupat, nařízneme na špičce rajského jablíčka křížek. Na 15 vteřin ponoříme do vroucí vody a hned vyjmeme. Těžce stravitelnou slupku pak snadno oloupeme.



Recept:

Rajčatová vejce s petrželkou

Ingredience: 4 vejce, 1 cibuli, máslo, 1/2 kila rajčat, pepř, sůl, petrželka

Postup připravy: Na másle zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 4 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.

Rajčatové těstoviny

Ingredience: 300 g těstovin, 400 g rajčat, 2 dl smetany, olej, cibule, bazalka, šalvěj, muškátový květ, strouhaný sýr, sůl

Postup připravy: Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, muškátový květ, sůl a dusíme. Ke konci vmícháme smetanu a směsí přelijeme uvařené těstoviny. Posypeme strouhaným sýrem.

Gazpacho

Ingredience: 4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř

Postup připravy: Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA