Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palmový olej

5. 8. 2009

Palmový olej

Palmový olej se používá na přípravu jídla už více jak 5000 let.  Je produktem palmy olejné Elaeis  Guinnesis, která pochází ze západní Afriky. Ovoce (plod) je tmavě-červené barvy velikosti velké švestky, roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jediné semeno (jádro palmy). Výrobní proces začíná sterilizací plodů. V mlýnech se mechanickou formou extrahování oddělí dužina od jádra plodu.  Rafinací se z dužiny vyrábí palmový olej a z jader palmojádrový olej. Celý výrobní proces probíhá bez chemických látek přirozenou fyzickou rafinací. Novými očisťovacími technologickými procesy při výrobě palmového oleje se zachová až 90% přirozeného karotenu, vitamínu E a dalších živin.

Složení:

Má nejvyšší obsah přírodního vitamínu E, antioxidantů, prokurzorů vitamínu A, betakaroténu, coenzymu Q10 a vitamínů D, K. Vysokou kvalitu a stabilní strukturu dosahuje jedinečným a vyváženým složením mastných kyselin, kyseliny palmitové a kyseliny olejové.

Charakteristické vlastnosti:

  • vysoká tepelná stabilita
  • doba uskladnění až 24 měsíců
  • nejvyšší obsah přírodního vitamínu E, antioxidantů, prokurzorů vitamínu A, betakaroténu, coenzymu Q10 a vitamínů D, K
  • je vyráběný bez hydrogeneze, t.j. bez trans mastných kyselin    
  • neobsahuje cholesterol má pozitivní vliv na zvyšování dobrého HDL cholesterolu a snižuje zlý LDL cholesterol
  • zpomaluje růst rakovinových buněk
  • je zdravý, dostupný, levný, technicky vhodný pro většinu potravinářských výrobků.
Použití:
  • dodává výrobkům dlouhodobou stabilitu, přitažlivý vzhled i strukturu
  • neovlivňuje chuť potravinářských výrobků a jídel
  • neváže na sebe negativní pachy
  • je lehko stravitelný a podporuje zdravý metabolizmus organizmu 
  • je nenahraditelný komponent v pekárenské a cukrárenské výrobě
  • nejdůležitější vlastnost – vynikající schopnost zadržovat vodu bez emulgátoru
  • obsahuje mono i diglyceridy, které jsou schopné zadržovat až 400 % vody proti vlastní motnosti

Vliv na zdraví:

Má nejvyšší obsah přírodního vitamínu E, antioxidantov, prokurzorů vitanímu A, betakaroténu, koenzymu Q10 a vitamínů D a K…

Snižuje a předchází zvyšování vysokého krevního tlaku, odvrací arteriosklerózu.

Svými silnými antioxidačními vlastnostmi a  beta-karotenem působí anti-karcinogenně a antioxidačně proti rakovině kůže, brání růstu a působí na zpomalování růstu nádorových rakovinových buněk prsů, plic, prostaty, žaludku, jater, kůže.

Je 100 % bez cholesterolu.  Pozitivně působí na zvyšování dobrého HDL cholesterolu, snižuje zlý LDL cholesterol.

Vědecké studie potvrdili,  že složka vitamínu E tokotrienol, kterého je v palmovém olej mezi ostatními rostlinnými oleji nejvíc, velmi účinně působí proti kornatění žil, tepen a jejich ucpávaní (brání procesu tvorby trombóz), zabraňuje agregaci krevních destiček, sráženlivosti, čím významně snižuje riziko mrtvice, arteriosklerózy a jiných problémů a nemoci srdce. Nezvyšuje krevní cholesterol.


 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA