Jdi na obsah Jdi na menu
 


Litchi - liči, čínské jablko

5. 8. 2009

Litchi (liči, čínské jablko)

Vydáno dne 17. 06. 2008 (3670 přečtení)
 

Tropické jahodově červené, růžové nebo oranžové ovoce. Silně aromatické oválné nebo srdčité plody jsou zhruba dva centimetry široké a čtyři centimetry dlouhé. Slupka liči je tenká, kožovitá. dá se snadno loupat. Šťavnatá dužnina je průsvitně bílá, našedlá nebo růžová s peckou o velikosti fazole a chutná sladkokysele.

Strom dorůstá výšky 15-20 m, je stálezelený. Má kožovité, tmavě zelené listy. Květy rostou v trsech, které dosahují délky až 70-75 cm, mohou být bílé, zelenavé nebo nažloutlé.

Historie

Liči pochází z jižních oblastí Číny. První zmínky se objevují již v jedenáctém století.

Mimo Čínu popsal liči poprvé Pierre Sonnerat (1748-1814) během své cesty po Číně a jihovýchodní Asii. Začátkem 19. století se liči dostává do Evropy, hlavně do Anglie a Francie.

Použití

Liči se nejvíce konzumují čerstvá. Oloupaná a nakrájená na kousky jsou oblíbenou součásti zmrzlinových a ovocných pohárů. Nakrájená na plátky v žetetiné se používají ke zdobení salátu. Oloupaná liči nakládaná v cukru jsou významným čínským i indickým vývozním artiklem. Liči se nakládají i do octa a kořeněných nálevu a dělají se z nich omáčky a dresinky. Použití je velmi široké.

O liči se traduje, že léčí kašel a mají léčivé účinky i na žaludeční vředy, nádory a zvětšené žlázy. Peckám jsou připisovány analgetické účinky. Čaj ze slupek se užívá proti průjmům a v Indii i proti neuralgickým bolestem. S výluhy z kůry, kořenů a květů probíhají v současné dobé v USA laboratorní pokusy. Maji být využity při léčení některých rakovinových nádorů.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA