Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kešu ořechy

5. 8. 2009

Kešu ořechy

Kešu ořechy jsou plody tropického stromu  ledvinovníku, který je příbuzný pistácie a manga.

Oříšky kešu jsou jedlé nažky až 12 metrů vysoké ho stromu (Anacardium occidentale), který pochází ze severovýchodní Brazílie. Od 16. století se šíří s portugalskými mořeplavci do Mozambiku a pobřežních oblastí Indie, dnes je rozšířen celosvětově v suchých tropických oblastech.

Hlavním důvodem pro pěstování Anacardium occidentale jsou kešu oříšky, ale také  „kešu jablka“, která se společně z kůrou a větvemi používá ke krmení dobytka. Z plodů se též lisuje šťáva, ze které se vyrábí alkohol. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků za rok.

Kešu oříšky jsou lehce stravitelné. Mají jedinečnou nasládlou chuť. Často jsou využívány v asijské kuchyni pro svoji skvělou chuť, která zvýrazní jakýkoli pokrm. Vysokým obsahem nenasycených kyselin snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži.

Kešu ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, vitaminů A, B1 a E a minerálních látek jako je  železo, zinek a hořčík. Jsou bohaté na betakaroten a stopové prvky, které podporují růst buněk. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů. Mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži.

Kešu oříšky se konzumují buď samostatně nebo se používají na výrobu různých pokrmů. Mohou se rozmixovat s vodou, medem a rozinky na sladký krém nebo s bylinkami, solí a česnekem na slaný způsob jako řidší omáčka. U některých lidí ale mohou vyvolávat alergie.

Recepty:

Kešu oříšky pikantně připravené - Tapas

Ingredience: 25 g másla, 3 lžíce čirého medu, 1 lžička soli, 1/4 - 1/2 lžičky kayenského pepře, 250 g kešu oříšků.

Postup přípravy: Rozehřát máslo a zamíchat tam med, sůl, kayenský pepř a 1 lžíci vody. Přivést do varu a přidat oříšky. Na středním ohni míchat po 5 minut, až jsou oříšky opražené a dobře obalené. Vyklopit je na plech a nechat vystydnout.

Kuře s oříšky kešu

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 500 ml kuřecího vývaru, 2 PL oleje, 2 velké cibule nasekané najemno, 1 KL chilli, 2 stroužky utřeného česneku, 2,5 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru nasekaného najemno, 1 PL karí, 300 ml bílého jogurtu, 100 g nasekaných oříšků kešu, sůl.

Postup přípravy: Kuřecí stehna vložíme do vařícího se vývaru a dusíme asi 45 minut, až jsou měkká. Pak je vyjmeme a dáme si stranou 200 ml vývaru. Ve velké pánvi nebo pekáčku rozpálíme olej a v něm dozlatova osmažíme cibuli, chilli, utřený česnek, zázvor a karí. Jogurt rozšleháme ve vývaru, přidáme na pánev a přivedeme do varu. Pak na pánev vložíme porce kuřete a několik minut za stálého míchání povaříme. Pak přidáme oříšky kešu a osolíme podle chuti. Doporučená příloha:Rýže, mango chutney, okurka, banán, strouhaný kokos, bílé víno.

Kešu chilli čína

Ingredience: kuřecí maso, kešu oříšky, sojová omáčka, ústřicová omáčka, olej, chilli, sůl, pepř, škrob.

Postup přípravy: Kuřecí maso nakrájené na nudličky a na oleji osmažíme, přidáme sojovou omáčku a ústřicovou omáčku. Poté přidáme kešu oříšky a chvíli restujeme. Po chvilce podlejeme sklenicí vody a dusíme. Cca po 10-ti minutách dosolíme, dopepříme a přidáme chilli (každý dle chuti). Poté dáme trochu škrobu na zahuštění. Jídlo podáváme s rýží nebo nudlemi.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA