Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlíva ústřičná

5. 8. 2009

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je cizopasná houba, která žije na kmenech stromů. Od nich si bere všechny látky, potřebné ke svému životu. I my, lidé, bychom potřebovali pro svůj dobrý zdravotní stav si sem tam dát kousíček stromu, protože právě stromy obsahují řadu organických i minerálních látek, které jsou lidskému organismu nanejvýš prospěšné. Jenže zkuste si dát kousek dřeva k obědu!

A právě hlíva nám to zprostředkuje a ještě navíc v optimální míře a poměrech. Jedná se o množství důležitých proteinů, sterolů, aminokyselin, mastných kyselin, vitamínů řady B a dále vitamíny D, C, K, řadu stopových prvků jako železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bór, jód a především beta-1,3-D glukany. Všechny tyto látky ve společné harmonii mohou vzpružit vlastní imunitu lidského organismu a stimulovat regeneraci buněk.

Komu může hlíva pomoci?

Preventivně posílí každý organismus, takže i výkonní sportovci by ji měli užívat. Ale jinak je určená pro mnoho různorodých onemocnění. Velmi účinně upravuje hladinu cholesterolu v krvi a také krevní tlak, takže se doporučuje všem kardiakům. Významně působí při léčbě cukrovky. Vhodná je ale i pro alergiky a astmatiky. Bylo zjištěno, že hlíva příznivě působí na kožní poruchy, jakými je ekzém nebo akné. Je vhodná i pro ty, kdo trpí různými kloubovými záněty. A dokonce díky již zmíněným glukanům dokáže úspěšně omezovat vedlejší účinky chemoterapie a je schopná významně pomoci v boji proti zákeřné rakovině.

Hlíva se příznivě osvědčila při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů a popálenin. A konečně velmi významným faktem je, že tím, jak zlepšuje metabolismus a regeneruje vnitřní orgány, jakými jsou játra, ledviny a slinivka, v podstatě zpomaluje proces stárnutí.

Houba hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků. V tradičním čínském lékařství se podává sušená hlíva ústřičná k posílení žil uklidnění šlach. V moderním čínském lékařství platí sušená hlíva ústřičná resp. hlíva ústřičná v prášku za velmi užitečnou při léčbě lumbaga (housera), strnulosti šlach, strnulosti končetin.

Jak často jíst hlívu?

Jestliže trpíte některou ze zmíněných nemocí, je zapotřebí si dávat hlívu každý den. I proto vědci vyvinuli kapsle, které obsahují sušenou hlívu ústřičnou. Bohužel velcí výrobci léčiv, kteří se snaží spíše vydělávat na "svých zaručeně nejlepších lécích", nedělají čistý přírodní produkt. Výtažek z hlívy smíchají se škroby, dextriny nebo chemicky vyrobenými vitamíny. Tím se vlastně účinky hlívy, která je tu v nepatrném množství, neprojeví, či dokoncepotlačí.

Použití v kuchyni: připravujeme hlívu ústřičnou tak, jak jsme zvyklý u ostatních houbových pokrmů. Lze ji použít do bezpočet jídel, např. do bramborové polévky, se špenátem, známá a populární je zejména dršťková polévka", pak do gulášů, polévek, karbanátek, pod masa, do zapečených brambor s uzeninou aj.

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ pomáhá:
  • zvyšovat obranyschopnost organizmu
  • snižovat poruchy metabolizmu cukru a tuku
  • zmírňovat chronické infekce, záněty a únavu
  • zmírňovat strnulost šlach a končetin
  • odstraňovat bradavice virového původu
  • regulovat peristaltiku střev
  • při úpravě krevního tlaku
  • funkci cévního systému
  • při alergii, stresu a zátěži organizmu

Recepty:

Hlíva na jehle

Ingredience: kostky vepřového masa, kolečka cibule, kostky slaniny, klobouky hlívy (menší), sůl, pepř, paprika, drcený kmín

Postup přípravy: Kloboučky, maso i slaninu okořeníme veškerým kořením. Na jehlu postupně napichujeme kostku masa, kolečko cibule, slaninu, klobouček hlívy. Pokračujeme až na konec jehly. Pečeme v troubě přes pekáč napříč položené, pokapeme máslem. Doplníme bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Podáváme teplé.

Dršťková polévka

Ingredience: 500 g hlívy, 50 g sádla, česnek, mletý pepř, 30 g mouky, majoránka, paprika, sůl, 15 g tuku, 2 cibule

Postup přípravy: Na sádle podusíme cibuli, přidáme hlívu nakrájenou na nudličky. Dáme do hrnce s vařící vodou, přidáme česnek utřený se solí, okořeníme pepřem a zahustíme jíškou připravenou ze zbytku sádla a mouky. Hotovou polévku okořeníme majoránkou a paprikou zpěněnou na tuku. Podle potřeby přisolíme a podáváme.

Vídeňské řízky

Ingredience: kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka

Postup přípravy: Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.

Hlívová omáčka

Ingredience: 30 dkg nakrájených klobouků hlívy, kyselá smetana, trochu cukru, sůl, hladká mouka, máslo nebo olej.

Postup přípravy: Na tuku dusíme nakrájené hlívové klobouky do měkka. Zalejeme hovězím vývarem. V kyselé smetaně rozmícháme trochu hladké mouky a vlejeme do vývaru. Až začne houstnout, odstavíme z plotny, aby se smetana nesrazila. Dochutíme solí, cukrem, případně citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem a uvařeným hovězím žebrem.

Sladkokyselá sterilovaná hlíva se zeleninou

Ingredience: nakrájená hlíva (i s tření), celer, cibule, mrkev (zeleniny nesmí být více než 20 % objemu naložených hub), nakladač NOVA, ocet, příp. cukr nebo sůl.

Postup přípravy: Houby ovaříme 5 minut v osolené vodě, na sítě opláchneme studenou vodou. Zeleninu nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Nakladač NOVA svaříme dle návodu na sáčku. Houby smícháme se syrovou zeleninou a dáme do svařeného nakladače na 48 hodin do ledničky. Po této době dochutíme. Plníme do malých sklenic Omnia. Nálev sahá 2 cm nad houby. Sterilujeme 20 minut při 100 °C.

Hlíva v alobalu se slaninou

Ingredience: 25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika

Postup přípravy: Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.

Hlíva na divoko

Ingredience: 25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, tuk, 10 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, mouka, trochu octa, sůl, cukr, mletý pepř, tymián, voda

Postup přípravy: Na tuku usmažíme cibulku a přidáme na drobno nakrájenou hlívu, sůl, chvíli podusíme. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a pepř. Dusíme do měkka. Vydusíme veškerou šťávu až na tuk, přidáme mouku, případně dopepříme. Dle chuti ocet a cukr. Podáváme s knedlíkem, příp. s uvařeným jazykem nebo kouskem vařeného masa.

Hlíva na víně

Ingredience: 24 dkg hlívy, 12 dkg cibule, 5 dkg tuku, 12 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, mouka, bílé víno, pepř, sůl

Postup přípravy: Cibulku zpěníme na tuku, přidáme kousky nakrájené hlívy, posolíme, popepříme a trochu podusíme. Přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, dusíme do měkka. Až je všechna šťáva vydušená na tuk, přidáme mouku, víno a dochutíme cukrem. Podáváme s rohlíkem nebo s knedlíkem.

Hlíva na hořčici

Ingredience: 25 dkg hlívy, l2 dkg cibule, 5 dkg tuku, hořčice, cukr, citrónová šťáva, pepř, sůl, hladká mouka

Postup přípravy: Cibuli zpěníme na tuku, přidáme drobně nakrájenou hlívu, sůl, popepříme. Dusíme do měkka. Necháme vydusit až na tuk, přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu, případně vodu. Podáváme s rýží nebo knedlíkem, či noky.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA